Uyku uzmanında 30 saniyelik hile: Sadece 3 gecede horlamayı durduruyor

Polenler ve Sıcak Hava Dalgaları Horlama Sorunlarını Artırıyor

Polenler Horlamayı Tetikliyor

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan polen seviyeleri, saman nezlesi olan milyonlarca insan için kabus olabilir. Uyku uzmanı Martin Seeley, burun kanallarında şişme ve tıkanıklığın geceleyin burundan nefes almayı zorlaştırdığını ve bu durumun horlamaya yol açabileceğini belirtti. Seeley, polen mevsiminin zirvesinde normalde horlamayan kişilerde bile değişiklikler yaşanabileceğini söyledi.

Horlamanın Ana Nedeni Dil

Uzmanlara göre horlamanın en büyük nedenlerinden biri dil kaslarının zayıf olmasıdır. Dolayısıyla dil egzersizleriyle dilin güçlendirilmesinin horlamayı belirgin şekilde azaltabileceği belirtilmektedir. Martin Seeley’nin önerdiği orofaringeal egzersiz şu şekildedir:

Ağzınızı kapalı tutarak dilinizi sağa ve sola doğru 10 kez hareket ettirin. Aynı hareketi diğer yönlerde de tekrarlayın. Bu egzersizi günde bir kez uygulamanız yeterlidir.

Seeley, bu basit egzersizin sadece 3 gece içinde sonuç verdiğini ve yapılan bir çalışmada üç ay içinde horlamada %59’luk azalma olduğunu belirtiyor.

Sosyal Medyadan Destek

5,4 milyon takipçisi bulunan ve TikTok üzerinden paylaşımlar yapan Dr. Karan Rajan da horlamayı azaltmaya yönelik dil egzersizlerine dikkat çekti. Rajan’ın önerileri arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Dilinizi 5 saniye boyunca dışarı çıkarın (3-4 kez tekrarlayın)
  • Dilinizi bir kaşıkla iterken direnci arttırın
  • Yanaklara parmaklarınızı koyarak dili içeriden sağa-sola itin
  • Dişlere baskı uygulayarak yutkunmaya çalışın
  • Dili yukarıya doğru bakarken arkaya bırakmaya izin verin

Rajan, bu egzersizlerin düşük riskli ve ücretsiz olmasının büyük avantaj olduğunu vurgularken, bazı durumlarda tıbbi müdahalenin gerekebileceğini belirtti.

Horlamayı Tetikleyen Yiyeceklere Dikkat

Martin Seeley, horlamayı sadece egzersizlerle değil, beslenme alışkanlıklarıyla da kontrol altına almanın mümkün olduğunu belirtiyor. Özellikle yatmadan önce tüketilen bazı yiyeceklerin olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor.

Süt ve dondurma gibi yüksek yağlı süt ürünleri mukusu kalınlaştırabilir ve hava yollarını tıkayabilir. Baharatlı yiyecekler ise boğazda iltihaplanmaya yol açabilir. Seeley, “Yatmadan birkaç saat önce bu tür yiyeceklerden uzak durmak, horlamayı azaltmada etkili olabilir” diyor.

Related Posts

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Zorlu ameliyat başarılı geçti ama kadının kalbinin simsiyah olduğu ortaya çıktı

Avusturya’da 65 yaşındaki bir kadının yaşadığı nefes darlığı şikayeti, sıradan bir kalp rahatsızlığı gibi görünse de yapılan incelemeler sıra dışı bir gerçeği ortaya çıkardı. Kadının kalbi, nadir görülen bir genetik hastalık nedeniyle siyaha boyanmıştı.

Karadeniz’de kalp hastalarına “yüksek rakım” uyarısı

Karadeniz’de kalp hastalarına “yüksek rakım” uyarısı

Hipertansiyonu olanlar dikkat! “Kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor”

Hipertansiyonu olanlar dikkat! “Kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor”

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.