TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu’ndan Kaan mesajı: Suudi Arabistan uzun zamandır ilgileniyor!

“`html

TUSAŞ’tan Gelecek Vizyonu: 10 Yıllık Planlar ve Projeler

Demiroğlu, TUSAŞ’ın Kahramankazan Tesisleri’nde düzenlenen basın toplantısında, şirketin mevcut durumu ve önümüzdeki 10 yıl içerisindeki hedeflerini paylaştı.

Toplantıda, TUSAŞ’ın üretim hatlarındaki projelere dair detaylı bilgiler sunularak, KAAN, AKSUNGUR, ANKA, HÜRJET, HÜRKUŞ, GÖKBEY Helikopteri, ATAK Helikopteri, Rüzgar Tüneli ve USET (Uzay Araştırmaları-Uydu Sistemleri) üretim tezgahları gezildi. Mühendisler, projeler hakkında katılımcılara kapsamlı bilgiler aktardı.

TUSAŞ Genel Müdürü Demiroğlu, sunduğu verilerde, 83 ANKA insansız hava aracı ve 92 ATAK helikopterinin halihazırda kullanıcılarla buluştuğunu açıkladı.

Yeni pazarlara açıldıkları bilgisini veren Demiroğlu, “Afrika pazarında büyüme kaydediyoruz. Cezayir, Suudi Arabistan, Nijerya ve Brezilya’da ofis açma çalışmalarımız sürüyor,” şeklinde konuştu.

2024 yılı itibarıyla ciro hedeflerinin 3 milyar dolar olduğunu kaydeden Demiroğlu, 2023 için 4,3 milyar dolarlık bir ciro hedeflediklerini belirtti. HÜRKUŞ eğitim uçağına yönelik 55 sipariş aldıklarını ifade eden Demiroğlu, “Yıl içinde 10 siparişi gerçekleştireceğiz. HÜRKUŞ’un şu ana kadar 15 adedini üretmiş durumda, bunların 5’i aktif olarak kullanılıyor ve 7’sini bu yıl içinde talepler doğrultusunda teslim etmeyi planlıyoruz,” dedi.

“HÜRJET için İspanya’nın NATO desteğini bekliyoruz”

Hava Kuvvetleri Komutanlığından HÜRJET için 16 uçak siparişi aldıklarını vurgulayan Demiroğlu, geçtiğimiz hafta Airbus öncülüğündeki İspanyol firmalarla yaptıkları anlaşmanın önemine dikkati çekti.

Demiroğlu, HÜRJET’in İspanya tarafından eğitim uçakları ihtiyacını karşılamak üzere seçildiğini söyleyerek, “Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda projelerimizi hayata geçiriyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ihtiyaçlarını belirliyor ve bu doğrultuda projeleri geliştiriyoruz. HÜRJET konusunda, yerli üretim ve sistemlerin hangi firmalar tarafından sağlanacağı üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Bu yıl içinde İspanya ile kendi hava kuvvetlerimizle toplamda 100’ü aşkın sözleşme imzalamayı hedefliyoruz. İspanya kapısı, NATO potansiyelinin kapılarını aralayabilir.” ifadelerini kullandı.

HÜRJET siparişlerinin artırılmasıyla ülkelerin projeye ilgi ve ciddiyetinin artacağını belirten Demiroğlu, “Türk Hava Kuvvetlerine ilk teslimatımız 2027’nin başında gerçekleştirilecek, İspanya içinse 2028 hedefleniyor,” diye ekledi.

KAAN Projesi Hızıyla Devam Ediyor

Geleceğin milli muharip jetlerinden KAAN ile ilgili proje hakkında bilgi veren Demiroğlu, iki uçağın üretimi sürecinin devam ettiğini söyledi: “2025’in sonu veya 2026’nın başında ikinci prototipimizi havalandırmayı planlıyoruz. En az iki KAAN’ı aynı anda uçurmayı hedefliyoruz. Test süreçlerinin ardından, üç prototip daha üretmeyi planlıyoruz ve 2028 veya 2029’da KAAN’ı Türk Hava Kuvvetlerine teslim etmeyi bekliyoruz.”

“PD170 motoru ile 40 bin fite ulaştık”

İnsansız hava aracı AKSUNGUR’un ANKA ile benzer bir platform olduğunu, ancak daha büyük yük kapasitesine sahip olduğunu belirtirken, “AKSUNGUR, 52 saat havada kalabilme kapasitesine sahip ve yaklaşık 3000 kilometre mesafe kat edebiliyor. Bu, oldukça stratejik bir ürün. Şu anda 17 adet üretim yapılmakta, bu sayının da artması bekleniyor,” dedi. Ayrıca, TUSAŞ’ın TEI tarafından üretilen yerli motoru PD170 ile 40 bin fite ulaştıklarını ekledi: “Dizel motorun bu yüksekliğe ulaşması önemli bir başarıdır.”

“ANKA-3’ün Seri Üretim Süreci 2026’da Başlayacak”

ANKA-3 insansız hava aracının birçok yeniliği beraberinde getirdiğine işaret eden Demiroğlu, “Kapalı mühimmat haznesinden gerçekleştirdiğimiz atışlar, Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen bir durumdur. Şu anda iki prototip üzerinde çalışmalarımız sürüyor ve 2024 yılında seri üretime geçmeyi umuyoruz. Hem Hava Kuvvetlerimiz hem de diğer askeri birimler bu uçağı merakla bekliyor,” dedi.

Demiroğlu, ANKA-3’ün envantere girişine dair kesin bir takvim olmadığını, ancak 2026 veya 2027’nin başında ilk teslimatları planladıklarını ifade etti: “İlk teslimatın ardından kaç adet teslimat yapılacağı kullanıcıyla yapılacak anlaşmaya bağlı.”

Demiroğlu, “Gökyüzünde gördüğünüz her uçakta TUSAŞ imzası var. Boeing, Airbus ve Spirit Aerosystems gibi dünyanın önde gelen hava aracı üreticileriyle iş birliği içerisindeyiz, 400’ü aşkın yüksek teknoloji üretim tezgahında parçalar üretiyoruz.” açıklamasında bulundu.

“2034 Yılı İçin 12 Milyar Dolar Ciro Hedefliyoruz”

2034 yılına kadar şirketin projeleri hakkında bilgiler veren Demiroğlu, şunları kaydetti: “Önümüzdeki yıllarda, yaklaşık 500 KAAN, HÜRJET ve HÜRKUŞ üretimi hedefliyoruz. Ayrıca, 350’nin üzerinde GÖKBEY, ATAK, ATAK-2 ve benzeri platformların üretimi ve 600’e yakın ANKA-3, ATAK, ANKA-1, Aksungur gibi sistemlerin üretim planlarımız bulunmaktadır. 2034’te 12 milyar dolar ciro hedefimiz bulunmaktadır.”

KAAN’a Küresel İlgi Oranı Artıyor

Demiroğlu, toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, Türkiye’nin ürettiği uydu sistemlerine Kazakistan ve Malezya gibi ülkelerden talep geldiğini ve bazı ülkelerle sözleşme aşamasına yaklaştıklarını belirtti. Yerli motorlarla ilgili gelişmelere dair de, “GÖKBEY helikopter motoru üzerinde önemli ilerlemeler kaydettik. Bu motoru birkaç yıl içerisinde kullanıma almayı planlıyoruz. KAAN’ın motoru üzerinde çalışmalar da devam ediyor; önümüzdeki süreçte 100’ü Ukrayna’dan, 500’ü yerli olarak temin etmeyi hedefliyoruz,” diye ekledi.

Demiroğlu, KAAN’a dünyadan büyük bir ilgi olduğunu ve bazı ülkelerin ilgisinin de oldukça arttığını açıkladı.

“Servis ve Yedek Parça Hizmetlerini Genişletmeyi Hedefliyoruz”

Demiroğlu, savunma sanayisinin geldiği noktayı değerlendirirken, “Bugün itibarıyla birçok ülkeye ilham kaynağı olmakla birlikte, bu ilerlemenin bir sonu yok; bu bir bayrak yarışı,” dedi. Geçmişte çoğu sistemin yurt dışından alındığını vurgulayan Demiroğlu, TUSAŞ olarak ürünlerin arkasında duracaklarını ve onları her daim erişilebilir kılmayı hedeflediklerini belirtti. “Servis, lojistik ve yedek parça alanlarını büyütmeyi planlıyoruz ve bu, gelecekte en büyük ciroları elde edeceğimiz alan olabilir,” dedi.

Demiroğlu, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvetler tarafından oluşturulan 10 yıllık Tedarik Programı ile ihtiyaçların belirlendiğini açıkladı.

“HÜRJET Motorundan Güzel Haberler Bekliyoruz”

Yaptırımların etkileri ve motor tedariki ile ilgili soruları yanıtlayan Demiroğlu, “KAAN’ı ve HÜRJET’i yapmaya mecburuz. Bu sistemler için yerli motor üretim süreci hayati önem taşıyor,” dedi. HÜRJET motoru hakkında daha fazla bilgi vererek, “HÜRJET’in motoruyla ilgili çok yakında güzel haberler bekliyoruz,” şeklinde konuştu.

TUSAŞ, Yerli ve Küresel Bir Güç

TUSAŞ’ın 16 bini aşkın kişiye istihdam sağladığını kaydeden Demiroğlu, son 10 yılda 10 binden fazla yeni personel alımı gerçekleştirdiklerini açıkladı. “TUSAŞ, milli ve uluslararası bir şirket konumundadır. Amerika, Asya, Avrupa ve Afrika’da ofislerimiz bulunuyor. Amerika’da iki, Avrupa’da Almanya, Fransa, İspanya’da ofislerimiz mevcutken, Asya’da da Azerbaycan, Kazakistan, Pakistan, Malezya ve Endonezya’da temsilciliklerimiz var. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli savunma sanayi vizyonuna paralel olarak, 125 yerleştirme projesini hayata geçirdik ve 330’un üzerinde yerli üretim projesi devam etmektedir. Bu projelerle birlikte, yılda 1 milyar dolar ülkemizde kalacaktır.” şeklinde ifade etti.

“`

Related Posts

Kasap, atı eşeği kesip kesip yedirmiş!

Tarım ve Orman Bakanlığı, sağlığı tehlikeye düşürecek, taklit içeren ve içeriği değiştirilmiş gıdalar listesini güncellemeye devam ediyor. Bakanlığın güncel listesine yine tek tırnaklı eti girdi. Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar kategorisinde yer …

Borsa İstanbul’da yukarı yönlü hareket

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 52,33 puan ve yüzde 0,56 artışla 9.451,26 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,67, holding endeksi yüzde 0,36 arttı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,52 ile inşaat, en fazla …

Ünlü kargo firması resmen değişti: Artık bu isimle hizmet verecek

MNG Kargo, 2023 yılında DHL Group tarafından satın alınmasının ardından markasını tamamen yeniledi. Şirket, artık Türkiye’de DHL eCommerce ismiyle faaliyet gösterecek. Kurumsal kimlik, logo, renkler ve dijital varlıklar tamamen değiştirildi. Şubelerde tabela değişim süreci başladı.

AB tek pazarı canlandırmak istiyor

Avrupa Birliği (AB), artan jeopolitik ve ticari gerilimler karşısında malların, sermayenin, hizmetlerin ve insanların serbest dolaşımını sağlayan tek pazarın işleyişini güçlendirmeyi hedefliyor.

Enflasyon raporu açıklanıyor: Piyasalar, Merkez Bankası’na kilitlendi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu 2025-II’nin tanıtımı amacıyla perşembe günü saat 10.30’da İstanbul Finans Merkezi TCMB yerleşkesinde bilgilendirme toplantı gerçekleştirecek. Karahan, bankanın yıl sonu …

İSKİ’ye 3,3 milyon TL ceza

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde kentsel atık suların bir kısmının arıtılmadan denize deşarj edilmesiyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSKİ’ye 3 milyon 343 bin 688 TL idari ceza uyguladı.