Tarımda 22 yıl sonra ilk kez bu yapılıyor: “Nihayet”

CHP Niğde Milletvekili Gürer: Tarım Sayımı İçin Atılan Adımlar Olumlu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de 22 yıldır yapılmayan genel tarım sayımı hakkında açıklamalarda bulundu. Gürer, sonunda resmi adımların atıldığını belirterek, 1955’te yürürlüğe giren ve her 10 yılda bir yapılması gereken tarım sayımının, AKP döneminde ilk kez bu kadar uzun süre aksadığını ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK arasında 2023 yılında imzalanan bir protokolün ardından, 10 Mayıs 2025 tarihli Cumhurbaşkanı Genelgesi ile sürecin resmiyet kazandığını belirten TBMM Tarım Komisyonu üyesi Gürer, şunları söyledi:

“Tarımda planlı üretim için güvenilir verilere ihtiyaç vardır. Boş ahırlarda hayvan, ekilmeyen arazide ürün gösteriliyorsa, bu istatistikler güvenilir olmayacaktır. Bu nedenle sayımın mutlaka yerinde yapılması gerekmektedir. 22 yıldır yapılmayan sayım, tarım politikalarının doğru şekilde uygulanamamasına neden oldu.”

Sayım 2 Aşamada Gerçekleşecek

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne göre genel tarım sayımı iki aşamada gerçekleştirilecektir:

Birinci Aşama: Kayıt dışı tarım arazilerinin belirlenmesi, ön tarama faaliyetleri, eğitim ve bilgilendirme süreci.

İkinci Aşama (2025): Sahada yapılan çalışmalarla tarım işletmeleri, iş gücü, hayvan varlığı, alet-makine envanteri gibi veriler doğrudan toplanacaktır.

Bu sürecin sonunda 2026 yılına kadar sayım tamamlanmış olacaktır. TÜİK tarafından yayımlanacak olan “Genel Tarım Sayımı Uygulama Rehberi” doğrultusunda tüm kamu kurumları sürece destek olacaktır.

Gürer ayrıca, son 22 yılda sürekli değişen Tarım Bakanları ve politikalarının sektörde belirsizlik yarattığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Tarımda artık öngörülebilirlik kalmamıştır. Bu sayım, doğru politikaların temelini oluşturabilir. Fakat bu sadece protokolde kalmamalı, sahaya da yansıtılmalıdır.”

Related Posts

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

MÜSİAD’da koltuk değişimi: Yeni başkan seçildi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi.

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

500 kişiye iş verecekti: Otomotiv devi yatırımdan vazgeçti iş umudu yattı

Nissan Motor, Japonya’nın güneybatısındaki Kyushu adasında elektrikli araçlar için planladığı 1,1 milyar dolarlık pil fabrikası yatırımından vazgeçtiğini duyurdu. Ocak ayında açıklanan projede, Kitakyushu kentinde 153,3 milyar yen (yaklaşık 1,1 …