Tarımda 22 yıl sonra ilk kez bu yapılıyor: “Nihayet”

CHP Niğde Milletvekili Gürer: Tarım Sayımı İçin Atılan Adımlar Olumlu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de 22 yıldır yapılmayan genel tarım sayımı hakkında açıklamalarda bulundu. Gürer, sonunda resmi adımların atıldığını belirterek, 1955’te yürürlüğe giren ve her 10 yılda bir yapılması gereken tarım sayımının, AKP döneminde ilk kez bu kadar uzun süre aksadığını ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK arasında 2023 yılında imzalanan bir protokolün ardından, 10 Mayıs 2025 tarihli Cumhurbaşkanı Genelgesi ile sürecin resmiyet kazandığını belirten TBMM Tarım Komisyonu üyesi Gürer, şunları söyledi:

“Tarımda planlı üretim için güvenilir verilere ihtiyaç vardır. Boş ahırlarda hayvan, ekilmeyen arazide ürün gösteriliyorsa, bu istatistikler güvenilir olmayacaktır. Bu nedenle sayımın mutlaka yerinde yapılması gerekmektedir. 22 yıldır yapılmayan sayım, tarım politikalarının doğru şekilde uygulanamamasına neden oldu.”

Sayım 2 Aşamada Gerçekleşecek

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne göre genel tarım sayımı iki aşamada gerçekleştirilecektir:

Birinci Aşama: Kayıt dışı tarım arazilerinin belirlenmesi, ön tarama faaliyetleri, eğitim ve bilgilendirme süreci.

İkinci Aşama (2025): Sahada yapılan çalışmalarla tarım işletmeleri, iş gücü, hayvan varlığı, alet-makine envanteri gibi veriler doğrudan toplanacaktır.

Bu sürecin sonunda 2026 yılına kadar sayım tamamlanmış olacaktır. TÜİK tarafından yayımlanacak olan “Genel Tarım Sayımı Uygulama Rehberi” doğrultusunda tüm kamu kurumları sürece destek olacaktır.

Gürer ayrıca, son 22 yılda sürekli değişen Tarım Bakanları ve politikalarının sektörde belirsizlik yarattığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Tarımda artık öngörülebilirlik kalmamıştır. Bu sayım, doğru politikaların temelini oluşturabilir. Fakat bu sadece protokolde kalmamalı, sahaya da yansıtılmalıdır.”

Related Posts

Passolig’le maçlara gidecekler dikkat! Yeni karar açıklandı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2025-2026 sezonuyla birlikte Passolig uygulamasında artık çipli sisteme geçildiğini ifade tti. Taraftarların Süper Lig ile 1. Lig maçlarına çipli T.C. kimlik kartlarıyla giriş yapabileceğini duyurdu. ELEKTRONİK BİLET …

Askerin ‘omuzdaşı’ oldu: 3 ülkede kullanımda yenileri için görüşülüyor! Tehdidi tespit edip sınıflandırıyor, askeri uyarıyor

Lazer güdümlü tehditleri tespit eden ve operatörlere yön bilgisi sunan sistemler geliştiren Türk savunma sanayisi şirketi Nero Endüstri, zırhlı araçların ardından personelin güvenliğini artırmak için geliştirdiği teknolojinin geldiği güncel durumu …

Bu kez nektarin el yaktı: Tanesi kirazın 5 katı fiyatına!

Emekli ve memur temmuz ayında aldığı düşük zamma isyan ederken zam haberinin ardından akaryakıt ve gıda fiyatı uçuşa geçti. Vatandaşların önceden kilolarca aldığı meyve sebze artık tane işi satılıyor. Nektarinin fiyatını gören ise bir daha bakıyor.

Altın ithalatına yeni düzenleme

Altın ithalatına yeni düzenleme

Altın güne düşüşle başladı: Gram ne kadar oldu?

Altın güne düşüşle başladı: Gram ne kadar oldu?

ATM’den nakit çekimi ve para yatırmada limitler değişti: Hangi bankada limit ne kadar oldu?

Bankalar belli dönemlerde ATM’ler üzerinden yapılan nakit çekimi ve para yatırma limitlerini güncelliyor. Bankalarda para yatırma limitleri bir kez daha değişti. İki banka limiti 185.000 TL’ye kadar yükseltti.