Seyahatte karşılaşabileceğiniz ölümcül risk: Belirtilere dikkat!

Sıtmanın Belirtileri ve Riskleri

Yüksek ateş, titreme, bilinç kaybı ve çoklu organ yetmezliği sıtma hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır.

Tropikal bölgelerin ölümcül hastalığı sıtma, sadece Afrika ya da Asya’nın değil, dünya genelinde önemli bir sorun haline gelmiştir. Her yıl binlerce kişi bu hastalıkla karşı karşıya kalmaktadır.

Türkiye, geçmişte sıtma hastalığını yok etmiş olsa da yurt dışından gelen vakalarla tekrardan karşılaşmaktadır. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Ceylan, sıtmanın bulaşma şekilleri ve etkileri konusunda bilgi verdi.

ANOFEL SİVRİSİNEĞİ VE BATAKLIK ALANLAR RİSKİ ARTIRIYOR

Sıtmanın sivri sinekler aracılığıyla insanlara bulaştığını belirten Prof. Dr. Ceylan, “Anofel sivrisineği, bataklık, nehir ve su birikintilerinde çoğalır. Türkiye’de de bu tür sinekler bulunmakta ve eskiden sıklıkla sıtma vakaları görülmekteydi. Ancak sıtma hastalığı kontrol altına alındı ve Türkiye bu konuda başarılı bir süreç geçirdi.”

TROPİKAL BÖLGELERDEN DÖNENLER DİKKAT ETMELİ

Türkiye’de görülen sıtma vakalarının büyük çoğunluğunun tropikal ülkelerden gelen kişilerde tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Ceylan, “Sıtma ateş yükselmesiyle kendini gösterir. Bu ateş, parazitin neden olduğu hücresel hasar sonucu ortaya çıkar. Hastalık, bağışıklık sistemini olumsuz etkiler ve vücuda zarar vermeye başlar. Bu durumda organ yetmezlikleri oluşabilir. Bu sebeple, yurt dışından dönen her birey, ateş ve titreme gibi belirtilerle karşılaştığında hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.”

ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİDİR

Sıtmanın tedavi edilmediği durumlarda ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Ceylan, “Sıtma parazitiyle mücadele için hızlı bir şekilde ilaç tedavisine başlanmalıdır. Aksi halde, çoklu organ yetmezliği, şok ve ölüm riskleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle, özellikle tropikal bölgelere seyahat eden bireyler, belirtileri açısından dikkatli olmalı ve gerektiğinde uzman bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.”

Related Posts

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Selülit Neden Olur?

Selülit neden olur? Selülitin kaynağı nedir? Bacak, kalça ve kollarda oluşan aşırı yağ birikmesi hakkında uzmanlar önemli bilgiler verdi. 

Koronavirüsle Kalp Krizi Oranları Patladı!

Koronavirüs salgınıyla birlikte kalp krizlerinde patlama yaşanıyor. 25-44 yaş arasında kalp krizi geçiren kişi sayısı çığ gibi büyüyor. Peki neden? 

Uzmanlardan kritik uyarı: Sahte bebek mamaları tehlike saçıyor

Sahte bebek mamalarının ailelerde büyük paniğe yol açtığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, güvenilir ürün seçimi konusunda tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Çağ, “Sahte mamalar çocuklarda büyüme geriliğinden enfeksiyon hastalıklarına, ağır metal zehirlenmelerinden öğrenme güçlüğüne kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabiliyor. Bu nedenle mamaları mutlaka eczaneler ya da güvenilir marketlerden satın alın. Kutuda yırtık, şekil bozukluğu ya da yazılarda siliklik varsa dikkatli olun” dedi.

Fazla şeker bağışıklığı da çökertiyor

Günümüzde çok fazla hazır gıda dolayısıyla çok fazla şeker tüketiyoruz. Bu durumun
sağlığımız için büyük bir risk olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Erk ‘’Kalpten bağırsaklara kadar vücuda tepeden tırnağa zarar veren bu durum bağışıklığı da zayıflatıp, vücudu hastalıklara açık hale getirir” dedi.