Reel Kesim Güven Endeksi düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan Ayı İktisadi Yönelim ve Reel Kesim Güven Endeksi Raporunu Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni açıkladı.

İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, 1736 imalat sanayisinde faaliyet gösteren iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılarak toplulaştırılmasıyla değerlendirildi.

Reel Kesim Güven Endeksi nisanda bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 103,2 seviyesine düştü. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise 2,4 puan azalarak 100,8 oldu.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut mamul mal stoku, mevcut toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, genel gidişat, gelecek 3 aydaki üretim hacmi, gelecek 3 aydaki toplam istihdam, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı ve gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Son 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin artış bildirenler lehine döndüğü, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre güçlendiği gözlendi.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler zayıfladı. Mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu bildirenler lehine olan seyrin, mevsim normallerinin altında olduğunu bildirenler lehine döndüğü görüldü.

Gelecek 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıflarken, ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir ise güçlendi.

Gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentiler bir önceki aya göre güçlenirken, gelecek 3 aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler ise zayıfladı.

ÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE 38,9’A YÜKSELDİ

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek 3 ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir güçlenirken, son 3 ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir ise zayıfladı. Gelecek 3 aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentiler güçlendi.

Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi, bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 38,9 seviyesinde gerçekleşti.

Ankete katılan işyerlerinin yüzde 54’ü üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 14,4’ü talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtti. Bunu sırasıyla, mali imkansızlıklar, işgücü yetersizliği, hammadde-ekipman yetersizliği ve diğer faktörler izledi.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha kötümser olduğunu belirtenler lehine olan seyir güçlendi.

Related Posts

Taşıt ilanlarında ‘yetki belgesi’ zorunluluğu esnafı memnun etti

İzmir’de ikinci el otomobil alım satım yapan esnafı, taşıt ilanlarında zorunlu hale getirilen ‘yetki belgesi’ memnun etti. Böylelikle sıklıkla yaşanan araç alım satımlarındaki dolandırıcılığın biteceği belirtildi.

SGK uzmanı tarih verdi: SGK- Vergi borçlarına yapılandırma yolda

Ekonomik sıkışıklık, yüksek faiz oranları ve geçmişteki örnekler doğrultusunda milyonlarca vatandaş SGK ve vergi borçlarına yeni bir yapılandırma düzenlemesinin yapılmasını bekliyor. SGK uzmanı İsa Karakaş, bu yılın son çeyreğinde yeni bir ‘Torba Yasa’nın yürürlüğe girmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu belirtti.

Türkiye’deki sanatçıların Spotify’dan ne kadar kazandığı ortaya çıktı

Spotify, Türkiye’ye özel ilk kez hazırladığı Loud&Clear raporunu yayımladı. Rapora göre Türk sanatçılar 2024’te 2 milyar TL’yi aşkın telif geliri elde ederken, bu gelirin büyük bölümü yurt dışı dinlemelerden sağlandı.

Kredi kartı ile ödemede yeni düzenleme yolda: Limitlerde büyük değişiklik!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, kredi kartı nakit avans limitlerinde önemli bir değişiklik üzerinde çalışıyor. Yeni düzenleme ile kredi kartı kullanıcılarına daha yüksek limit ve taksit kolaylığı sunulması hedefleniyor. Ekonomik dalgalanmalara karşı esnek ödeme seçenekleri gündemde.

İsrail-İran gerilimi sürüyor: Petrol ve doğalgaz fiyatları sert yükselişte!

İsrail ile İran arasındaki çatışmalar enerji piyasalarında dalgalanmalara yol açıyor. Petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki artış, küresel arz güvenliği endişelerini artırdı. Piyasalar bölgedeki gelişmeleri ve Hürmüz Boğazı riskini yakından takip ediyor.

ABD’nin İsrail-İran çatışmasına olası müdahalesi doları zayıflatabilir

MUFG Bank Analisti Derek Halpenny, Trump yönetiminin önümüzdeki günlerde ABD’nin İsrail-İran çatışmasına müdahil olduğunu doğrulaması halinde doların düşebileceğini söyledi “DOLARI ZAYIFLATABİLİR” Halpenny, ABD’nin herhangi bir müdahalesinin …