Otomotiv sanayicileri uyarıyor: Kamu, sorunları doğru tespit etmeli

Ekonomide Yön Arayışı Devam Ediyor

Ali Can POLAT

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik siyasi operasyonun yanı sıra tarife savaşlarıyla sallanan reel sektör, kendine yeni bir yol çizme çabasında. Otomotiv Sanayicileri Derneği Başkanı Cengiz Eroldu, otomotiv sektörünün karşılığını alabilmesi için kamunun sorunları doğru bir şekilde belirlemesi gerektiğini vurguladı.

Üretimde Düşüş Yaşanıyor

Geçen yılı yüzde 7’lik bir üretim düşüşüyle kapattıklarını ifade eden Eroldu, “Zor bir yıl geçirdik ancak aynı zamanda 1.2 milyar dolarlık yatırım yaptık. Bu yılın ilk çeyreğine baktığımızda, mart ayında bir iyileşme olsa da üç aylık verilere göre üretimimiz yüzde 9 düştü. Kapasite kullanımımız da yüzde 78’den 65’e geriledi” şeklinde konuştu.

Eroldu, kamunun atması gereken adımları şöyle sıraladı: “Kamu, bütüncül bir bakış açısına sahip olmalı, sorunları doğru şekilde belirlemeli ve daha verimli olmaya odaklanmalı. Şirket birleşmeleri ve satın almaları kolaylaştırılmalı. Rekabetçiliğimizi desteklemek adına yeni adımlara ihtiyaç var ancak bu durum işçi ücretlerinin azalmasını gerektirmemeli. Ücretler üzerindeki vergi yükü azaltılmalı. İşçi ücretlerinden kesilmeyen vergiler, yatırım yapan şirketlere teşvik amacıyla azaltılıyor ve kamunun tekrar vergi kaybı yaşamasına neden oluyor. En azından işçilerimizin kazanması önemli.”

Risklerle Dolu Bir Dönem

Tarife savaşlarını değerlendiren Cengiz Eroldu, ABD’nin otomotiv sektöründe 247 milyar dolarlık ticaret fazlası bulunduğunu belirterek, “Bu durum onları rahatsız ediyor. Bu büyük rakamı değiştirmek uzun zaman alacaktır. ABD, kapalı bir ekonomi olmayı tercih ediyor; bu da bizim için kötü çünkü biz, büyümeyi ihracat ile hedefleyen bir ülkeyiz. Ayrıca Çin’in diğer ülkelere girmeye çalışması, Türkiye için riskler oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Taşıt ilanlarında ‘yetki belgesi’ zorunluluğu esnafı memnun etti

İzmir’de ikinci el otomobil alım satım yapan esnafı, taşıt ilanlarında zorunlu hale getirilen ‘yetki belgesi’ memnun etti. Böylelikle sıklıkla yaşanan araç alım satımlarındaki dolandırıcılığın biteceği belirtildi.

SGK uzmanı tarih verdi: SGK- Vergi borçlarına yapılandırma yolda

Ekonomik sıkışıklık, yüksek faiz oranları ve geçmişteki örnekler doğrultusunda milyonlarca vatandaş SGK ve vergi borçlarına yeni bir yapılandırma düzenlemesinin yapılmasını bekliyor. SGK uzmanı İsa Karakaş, bu yılın son çeyreğinde yeni bir ‘Torba Yasa’nın yürürlüğe girmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu belirtti.

Türkiye’deki sanatçıların Spotify’dan ne kadar kazandığı ortaya çıktı

Spotify, Türkiye’ye özel ilk kez hazırladığı Loud&Clear raporunu yayımladı. Rapora göre Türk sanatçılar 2024’te 2 milyar TL’yi aşkın telif geliri elde ederken, bu gelirin büyük bölümü yurt dışı dinlemelerden sağlandı.

Kredi kartı ile ödemede yeni düzenleme yolda: Limitlerde büyük değişiklik!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, kredi kartı nakit avans limitlerinde önemli bir değişiklik üzerinde çalışıyor. Yeni düzenleme ile kredi kartı kullanıcılarına daha yüksek limit ve taksit kolaylığı sunulması hedefleniyor. Ekonomik dalgalanmalara karşı esnek ödeme seçenekleri gündemde.

İsrail-İran gerilimi sürüyor: Petrol ve doğalgaz fiyatları sert yükselişte!

İsrail ile İran arasındaki çatışmalar enerji piyasalarında dalgalanmalara yol açıyor. Petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki artış, küresel arz güvenliği endişelerini artırdı. Piyasalar bölgedeki gelişmeleri ve Hürmüz Boğazı riskini yakından takip ediyor.

ABD’nin İsrail-İran çatışmasına olası müdahalesi doları zayıflatabilir

MUFG Bank Analisti Derek Halpenny, Trump yönetiminin önümüzdeki günlerde ABD’nin İsrail-İran çatışmasına müdahil olduğunu doğrulaması halinde doların düşebileceğini söyledi “DOLARI ZAYIFLATABİLİR” Halpenny, ABD’nin herhangi bir müdahalesinin …