Nisanda en fazla kazandıran yatırım aracı belli oldu

TÜİK, Nisan Ayında Reel Getiri Oranlarını Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ait finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını duyurdu. Nisan ayında en yüksek reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile karşılaştırıldığında yüzde 8,8, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile karşılaştırıldığında ise yüzde 8,54 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.

Yİ-ÜFE’ye göre değerlendirildiğinde, avro yatırımcısına yüzde 4,07, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,44 reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0,03, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 7,39 ve BIST 100 endeksi yüzde 9,93 yatırımcısına zarar ettirdi.

TÜFE’ye göre incelendiğinde ise avro yüzde 3,83, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,2 reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0,26, DİBS yüzde 7,6, BIST 100 endeksi yüzde 10,14 kayıp yaşattı.

Külçe altın, üç aylık değerlendirmeye göre Yİ-ÜFE ile yüzde 20,83, TÜFE ile ise yüzde 19,69 reel getiri sağlayarak yatırımcısına en yüksek kazancı sağlayan araç oldu. Aynı dönemde BIST ise Yİ-ÜFE ile yüzde 12,26, TÜFE ile yüzde 13,09 zarar ettiren araç olarak öne çıktı.

Altı aylık süreçte külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 18,15, TÜFE ile yüzde 12,36 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlarken, BIST 100 endeksi ise Yİ-ÜFE ile yüzde 5,9, TÜFE ile yüzde 10,51 oranlarında yatırımcısına en çok zarar ettiren araç oldu.

Yıllık Bazda En Yüksek Reel Getiri Külçe Altında

Yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 31,17, TÜFE ile yüzde 16,55 oranlarında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağlayan araç oldu. Yıllık bazda mevduat faizi (brüt) Yİ-ÜFE ile yüzde 16,26, avro yüzde 0,9 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken, DİBS yüzde 0,91, dolar yüzde 3,8 ve BIST 100 endeksi yüzde 20,29 oranlarında yatırımcısına zarar ettirdi.

TÜFE ile hesaplandığında mevduat faizi (brüt) yüzde 3,31 reel getiri sağlarken, avro yüzde 10,35, DİBS yüzde 11,95, dolar yüzde 14,51 ve BIST 100 endeksi yüzde 29,17 oranlarında yatırımcısını zarara uğrattı.

Related Posts

Yeni bataryaya az kaldı: 3000’den fazla şarja dayanabilecek ve çok daha ucuz

Sodyum çok daha kolay bulunabiliyor ve nadir metaller gerektirmiyor, bu da teknolojiyi hem daha ucuz hem de daha çevre dostu hale getiriyor. Geçmişte zorluklar sınırlı menzil ve düşük performanstı, ancak artık bunun değiştiği görülüyor. Büyük bir …

Hindistan ile davalık olan Çelebi Hava Servisi’nden yatırımcılarına açıklama

Çelebi Hava Servisi, Hindistan’daki bağlı ortaklıklarının güvenlik izinlerinin iptaline karşı açtığı davalarda yargı süreçlerinin sürdüğünü açıkladı. Şirket, yatırımcılara “önemli gelişmeler olursa bilgilendirme yapılacaktır” dedi.

Bakır fiyatları zayıf taleple geriledi

Londra Metal Borsası’nda işlem gören bakır vadeli kontratları salı günü yüzde 1 değer kaybederek pound başına 4,85 doların altına düştü. Bu düşüş, bir önceki seansta yaşanan kazanımları sildi. Çin’den gelen zayıf sanayi talebi ithalat hacimlerini …

Komisyonlar arttı, kredi kartıyla alışveriş artık daha pahalı

Bankalar POS cihazlarına uygulanan komisyon oranını yüzde 4’e kadar yükseltirken, bu durum esnaf ve tüketici arasında kriz yaşanmasına neden oldu. Yaşanan komisyon artışını fiyat etiketine yansıtan esnaflar, pahalı fiyatlardan şikayet eden müşteriler ile karşı karşıya geliyor.

Tayvan ticaret fazlası rekoru kırdı

Tayvan Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, ülkenin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38.6 artarak 51.74 milyar dolara yükseldi. Bu artışta bilgi ve iletişim ürünleri, elektronik parça ve makinelerin satışındaki güçlü büyüme …

Gıda enflasyonu Belçika’da yüzde 5’e dayandı

Belçika merkezli tüketici hakları kuruluşu Testachats ile Belçika gazetesi Le Soir’ın birlikte yürüttüğü gıda fiyatları analizi, Mayıs 2025’te gıda enflasyonunun yeniden tırmandığını ortaya koydu. Ülke genelindeki büyük market zincirlerinde binlerce …