Hindistan’a gözdağı: Pakistan, 450 kilometrelik balistik füzeyi test etti

Pakistan, Hindistan ile gerilimin arttığı dönemde balistik füze denemesi gerçekleştirdi.

Ordudan yapılan açıklamaya göre, 450 kilometre menzile sahip olan “Abdali” adlı karadan karaya balistik füzesi eğitim atışı başarıyla tamamlandı. Bu füze, hem konvansiyonel hem de nükleer başlık taşıyabiliyor.

Açıklamada, denemenin birliklerin operasyonel hazırlığını sağlamak ve füzenin gelişmiş navigasyon sistemi ile artırılmış manevra kabiliyeti özelliklerini doğrulamak amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Başbakan Şahbaz Şerif, füze denemesine katılan bilim insanları ve mühendisleri tebrik ederek ülkenin stratejik caydırıcılığını güçlendirme çabalarına teşekkür etti.

Pakistan’ın bu hareketi, komşusu Hindistan’a yönelik bir “gözdağı” olarak yorumlandı.

Öte yandan, Pakistan Enformasyon ve Yayıncılık Bakanı Attaullah Tarar, 30 Nisan’da yaptığı açıklamada, Hindistan’ın yakın bir zamanda Pakistan’a saldırı planladığı istihbaratına sahip olduklarını belirtmişti.

Gerilim Nasıl Tırmandı?

Hindistan’ın Cemmu ve Keşmir’deki Pahalgam bölgesinde 26 tatilcinin ölümüyle sonuçlanan silahlı terör saldırısında Pakistan’ın rolü olduğunu iddia etmesi üzerine iki ülke arasındaki gerginlik arttı. Saldırıyı Pakistan merkezli Leşker-i Tayyibe’nin bir kolu olan “Direniş Cephesi (TRF)” adlı grup üstlenmişti.

Pakistan yönetimi, saldırıyla herhangi bir alakalarının olmadığını iddia ederek tarafsız bir soruşturma çağrısında bulundu. Gerginliğin tırmanmasının ardından her iki ülke de birbirlerine karşı diplomatik adımlar atmıştı. Vizeler iptal edilmiş, diplomat sayıları sınırlanmıştı.

Pakistan, Hindistan’a ait uçakların geçişine izin vermemişti. Hindistan ise İndus Su Anlaşması’nı askıya alarak su paylaşımını durdurmuştu. Bu karar Pakistan’da protestolara neden olurken, Pakistan hükümeti bu adımın ardından yasal işlem başlatacağını duyurdu.

Ayrıca, Keşmir’deki Kontrol Hattı (LoC) boyunca Hindistan ve Pakistan orduları arasında çatışmalar yaşanmıştı. Bu bölge, iki ülke arasındaki 740 kilometrelik fiili sınırı oluşturuyor.

Related Posts

Ümit Özdağ’dan Mansur Yavaş’a teşekkür ziyareti

Ümit Özdağ’dan Mansur Yavaş’a teşekkür ziyareti

Tayfun Kahraman’ın MR’ı için 3 ay sonraya tarih verdiler

Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde bulunan Gezi davası tutuklusu Tayfun Kahraman’ın sağlık durumuna ilişkin açıklama yapan eşi Meriç Demir Kahraman, MS hastalığı bulunan Kahraman için MR sevkinin 3 ay sonrasına verildiğini açıkladı.

Yunus Emre soygununda ‘ödeyelim, affedin’ dediler

Büyük ödemeler yapılan ’olur’ yazılarında Bakan Mahinur Göktaş’ın eşi Rahmi Göktaş ile MHP’li Semih Yalçın’ın oğlu Abdullah Kutalmış Yalçın’ın imzası var.

Medvedev: Nükleer tesislere yönelik saldırılar tehlikelidir ve ikinci bir Çernobil felaketine yol açabilir

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, nükleer tesislere yönelik saldırıların oldukça tehlikeli olduğunu ve ikinci bir Çernobil felaketine yol açabileceğini belirtti.

ABD Başkanı Trump’tan WSJ’nin ‘ABD İran’a saldırmaya hazırlanıyor’ iddiasına cevap: ‘Hiçbir fikri yok’

ABD Başkanı Donald Trump, “ABD’nin İran’a saldırmaya hazırlandığı” iddiasını gündeme getiren Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine tepki gösterdi.

İsrail İran’ın Arak kentindeki nükleer tesisi bombaladı: İşte o anlar

İsrail savaş uçakları, İran’la çatışmaların ilk haftası dolarken, Arak kentindeki nükleer tesisini vurdu. Sosyal medya hesabından vurulma görüntüleri yayınlanırken, “Nükleer tesisin tek amacının ne olduğu biliniyordu. Bunu için yapıldı.” ifadeleri kullanıldı. İran tarafının nasıl bir cevap vereceği beklenirken, Arak nükleer tesisi bölgedeki en önemli enerji merkezlerinden biri olarak bilinmekte. Öte yandan İran’ın, ABD ve batıyla anlaşmazlığının merkez noktasında yine Arak’taki nükleer reaktör yer almakta.