Girmeler Höyük Yerleşimi kazısında ‘erken Anadolu geni’ne rastlandı

Girmeler Höyük Yerleşiminde Tarihi Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

Muğla‘nın Seydikemer ilçesine bağlı Girmeler Mahallesi’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi işbirliğiyle, Prof. Dr. Taner Korkut liderliğinde ve Prof. Dr. Burçin Erdoğu’nun alan sorumluluğunda kazı çalışmaları sürdürülüyor.

Geçmişi 14 Bin Yıl Öncesine Dayanıyor

Kazı alanı sorumlusu Prof. Dr. Erdoğu, Girmeler’deki mağaraların ağzı ve dışında yer alan yok edilmiş höyüğün tabanında kazı çalışmaları yapıldığını açıkladı. Erdoğu, Girmeler’deki yerleşimin 14 bin yıl öncesine kadar uzandığını belirterek, amacın en eski yerleşim katmanlarını belirleyerek kültürel katmanları anlamak olduğunu vurguladı.

“Tarım Denemelerinin İzleri”

Girmeler’deki bulguların, Batı Anadolu‘da tarımın başlangıcı olarak nitelendirilebilecek süreci yansıttığını belirten Erdoğu, “Girmeler’de milattan önce 9’uncu bin yılda insanların yuvarlak planlı kulübelerde yaşadığı ve tarım denemelerine başladığı anlaşılıyor. Avcı-toplayıcı oldukları halde tarımı denedikleri görülüyor. Bu durum oldukça önemli çünkü bu bölgede ilk kez Batı Anadolu’da tarım izlerine rastlanıyor. Geleneksel olarak doğudan batıya bir göç dalgası olduğu ve yerleşimlerin bu bölgede göç ya da kolonizasyon sonucu milattan önce 7 bin yıllarında ortaya çıktığı düşünülüyordu. Girmeler kazısı bu yaklaşımı tamamen değiştirdi.” dedi. Erdoğu, Girmeler’deki insanların Batı Anadolu’daki neredeyse tüm yerleşik tarım topluluklarının atası olduğunu vurguladı.

“Eski Anadolu Genine Ulaşıldı”

Girmeler’de bulunan insanlara ait mezarları açığa çıkardıklarını dile getiren Erdoğu, “Bugüne kadar Batı Anadolu’da bilinen en eski iskeletlere sahip Girmeler yerleşimindeki iskeletler üzerinde antik DNA çalışması yapıldı. Yapılan antik DNA analizleri sonucunda erken Anadolu genine rastlandı.” ifadelerini kullandı.

“İlk Tarım Topluluklarının Kökeni”

Orta Anadolu’da “Anadolu geni” olarak bilinen, milattan önce 17 bin yıllarına tarihlenen Pınarbaşı iskeletlerindeki genlerle benzerlik gösterdiğini belirten Erdoğu, Girmeler’in Batı Anadolu’daki tüm ilk tarımcı toplulukların ataları olduğunu söyledi. Erdoğu, Girmeler’de seramiğe ve çanak çömlek yapımına geçilmesinin de Batı Anadolu için bir ilk olduğunu belirtti.

3 Özel Yapı Ortaya Çıkarıldı

Girmeler yerleşiminin kenarında, toplantılar, törenler ve ritüel faaliyetler için kullanıldığı anlaşılan 3 özel yapının gün yüzüne çıkarıldığını belirten Erdoğu, bu yapıların sönmüş kirece küçük taş parçaları karıştırılarak yapılmış terrazzo tabanlı, üzerleri geometrik ya da çizgisel desenlerle süslenmiş yapılar olduğunu açıkladı. Erdoğu, bu özel yapılardan birinin altında mezarlar bulunduğunu ve bu durumun Batı Anadolu arkeolojisi için bir ilk olduğunu belirtti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Kaynak: AA / Umut Halavart – Teknoloji

Related Posts

Yapay zekaya göre Anneler Günü’nde annenize en az bir kez vermeniz gereken hediye!

Yapay zeka analizleri, bu yıl Anneler Günü’nde en anlamlı hediyenin, alıcısına özel olarak tasarlanmış ve duygusal emek barındıran armağanlar olduğunu gösteriyor.

Milyonlarca kişi tarafından kullanılan uygulama, önemli bir özelliğini kapatıyor

Dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından kimlik doğrulama ve parola yönetimi için tercih edilen Microsoft Authenticator, yaz aylarında parola saklama ve otomatik doldurma özelliklerini aşamalı olarak devre dışı bırakacak.

Bilim insanları ”karadelik bombası” yaptılar

Fizikçiler, enerjinin bir karadelik tarafından yükseltildiği ve hapsedildiği bir teoriyi gerçeğe dönüştürdü.

Bitcoin’de son durum ne? İşte değeri!

Kripto varlıklar, geleceğin para birimi olarak giderek daha fazla ön plana çıkıyor. Özellikle Bitcoin, son dönemde art arda kırdığı rekorlarla yatırımcıların ilgisini üzerine çekmeyi başardı. Ancak kripto para piyasasının oldukça dalgalı olduğunu ve …

Samsung’un One UI 7 güncellemesi pil tüketimini artırabilir: Bu bir sorun değil

Samsung’un yeni yazılım güncellemesi One UI 7’yi yükleyen Galaxy S23, S24 Ultra ve Z Fold 6 kullanıcıları, cihazlarının normalden daha hızlı şarj tükettiğinden şikayetçi durumdalar. Bazı kullanıcılar, günlük kullanımda bile cihazlarını birkaç kez …

Samsung, RAM Plus özelliğini iyileştiriyor!

Samsung, yaklaşmakta olan One UI 8 güncellemesiyle birlikte RAM Plus özelliğinde önemli bir değişiklik yapıyor. 2021 yılında tanıtılan ve depolama alanını geçici bellek olarak kullanarak cihazın RAM kapasitesini artıran özellik, bugüne kadar …