Fuat Oktay: Geçici Ateşkes Barış Çabalarına Pozitif Katkı Sağlayacak

“`html

Fuat Oktay: Kalıcı Barışın Sağlanması Gerekiyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay, Rusya’nın Ukrayna’da Paskalya Bayramı vesilesiyle duyurduğu geçici ateşkesin barış çabalarına olumlu yönde katkı sağlayacağını ifade etse de, kalıcı bir barışın zaruri olduğu vurgusunda bulundu.

Oktay, Rusya’nın başkenti Moskova’da, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu sırada AA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu. Moskova’daki Dışişleri Komisyonu üyeleriyle birlikte burada olduklarını belirten Oktay, Türkiye’nin hem bölgesel hem de ulusal düzeyde yürüttüğü diplomatik faaliyetlerin yanında, Rusya ile pek çok alanda güçlü bir işbirliğine sahip olduğunu hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki stratejik ilişkilere değinen Oktay, ilgili kuruluşların da işbirliğinin iyi bir seviyede olduğunu dile getirerek, parlamenter düzeyde bu ilişkileri güçlendirmek ve Türkiye’nin görüşlerini aktarmak gerektiğini vurguladı.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve ateşkes girişimlerinin ele alındığı toplantılarda, parlamentoların bu sürece katkı sağlamasının önemine dikkat çeken Oktay, gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunacaklarını ifade etti.

Oktay, Rusya’nın Suriye’deki mevcut varlığı ile ilgili de bilgi vererek, Moskova’nın yeni yönetimle iletişimini sağladığını, bu konudaki işbirliğinin devam ettiğini söyledi. Suriye’deki istikrarın sağlanması ve bölgenin yeniden inşası konularında Rusya ile yakın temas halinde olduklarını belirtti.

Oktay, bu konularda Rusya Parlamentosu’nun iki kanadıyla da görüşmeler gerçekleştireceklerini açıkladı.

Kalıcı Barışın Önemi Vurgulandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Paskalya Bayramı nedeniyle ilan ettiği geçici ateşkesi değerlendiren Oktay, “Her türlü ateşkesin barış çabalarına kesinlikle olumlu etkisi olacaktır. Ancak bu geçici süreçlerin ötesine geçmemiz gerekiyor. Temel hedefimiz kalıcı barış” dedi.

Oktay, bu ateşkesin bir başlangıç olmasını umarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hedefimiz, kalıcı bir barış anlaşmasına bir an önce ulaşmak. Hem bizim hem de bölge ülkerinin ihtiyacı bu yöndedir. Bölge halkları savaşın getirdiği yorgunluktan kurtulmak istiyor. Türkiye olarak, barış görüşmeleri ve gerilim azaltma konularında üzerimize düşen her türlü katkıyı sağlamaya devam edeceğiz.”

Türkiye’nin, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakerelerine ev sahipliği yapabileceğinin altını çizen Oktay, Türkiye’nin bu süreçte güvenilir bir arabulucu olarak öne çıktığını belirtti.

Tahıl Krizi ve Türkiye’nin Rolü

Karadeniz Tahıl Anlaşması ile ilgili Türkiye’nin çabalarının devam ettiğini vurgulayan Oktay, önceki anlaşmada Türkiye’nin ilkesel duruşunu koruduğunu hatırlattı. Oktay, Türkiye’nin müdahalesiyle dünya genelinde tahıl krizi tehlikesinin bertaraf edildiğini söyledi.

Oktay, Rusya’nın tahıl ihracatındaki sorunlara da değinerek, bu süreçte Türkiye’nin tüm paydaşlarla birlikte çalışmaya devam edeceğini bildirdi.

Türkiye-Rusya İlişkilerinin Gelişimi

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin geçmişe nazaran her zamankinden daha iyi bir seviyeye ulaştığını belirten Oktay, bu ilişkinin diğer ülkeler için örnek teşkil ettiğini vurguladı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 50 milyar doları geçtiğini ifade eden Oktay, ticaretin daha da artacağını öngördüğünü belirtti.

Oktay, Türkiye’ye gelen Rus turist sayısının 2023 yılı itibarıyla 7 milyonu aşmasını beklediklerini ve bu turistlerin sadece deniz turizmiyle değil, aynı zamanda kültürel ve inanç turizmi ile de ilgili olduğunu sözlerine ekledi.

Oktay ve beraberindeki heyet, Moskova’daki temasları sırasında Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Devlet Duması Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy ile bir akşam yemeği etkinliğine katıldı. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay’a, AK Parti, CHP, DEM Parti, MHP ve İYİ Parti’den milletvekilleri eşlik etti.

“`

Related Posts

Yeni bataryaya az kaldı: 3000’den fazla şarja dayanabilecek ve çok daha ucuz

Sodyum çok daha kolay bulunabiliyor ve nadir metaller gerektirmiyor, bu da teknolojiyi hem daha ucuz hem de daha çevre dostu hale getiriyor. Geçmişte zorluklar sınırlı menzil ve düşük performanstı, ancak artık bunun değiştiği görülüyor. Büyük bir …

Hindistan ile davalık olan Çelebi Hava Servisi’nden yatırımcılarına açıklama

Çelebi Hava Servisi, Hindistan’daki bağlı ortaklıklarının güvenlik izinlerinin iptaline karşı açtığı davalarda yargı süreçlerinin sürdüğünü açıkladı. Şirket, yatırımcılara “önemli gelişmeler olursa bilgilendirme yapılacaktır” dedi.

Bakır fiyatları zayıf taleple geriledi

Londra Metal Borsası’nda işlem gören bakır vadeli kontratları salı günü yüzde 1 değer kaybederek pound başına 4,85 doların altına düştü. Bu düşüş, bir önceki seansta yaşanan kazanımları sildi. Çin’den gelen zayıf sanayi talebi ithalat hacimlerini …

Komisyonlar arttı, kredi kartıyla alışveriş artık daha pahalı

Bankalar POS cihazlarına uygulanan komisyon oranını yüzde 4’e kadar yükseltirken, bu durum esnaf ve tüketici arasında kriz yaşanmasına neden oldu. Yaşanan komisyon artışını fiyat etiketine yansıtan esnaflar, pahalı fiyatlardan şikayet eden müşteriler ile karşı karşıya geliyor.

Tayvan ticaret fazlası rekoru kırdı

Tayvan Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, ülkenin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38.6 artarak 51.74 milyar dolara yükseldi. Bu artışta bilgi ve iletişim ürünleri, elektronik parça ve makinelerin satışındaki güçlü büyüme …

Gıda enflasyonu Belçika’da yüzde 5’e dayandı

Belçika merkezli tüketici hakları kuruluşu Testachats ile Belçika gazetesi Le Soir’ın birlikte yürüttüğü gıda fiyatları analizi, Mayıs 2025’te gıda enflasyonunun yeniden tırmandığını ortaya koydu. Ülke genelindeki büyük market zincirlerinde binlerce …