ABD’ye sevkiyatlar sert düştü ama ihracat arttı: Çin mucizesi

Çin İhracatında Artış Devam Ediyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergi zamlarına rağmen Çin‘de ihracat artışı yaşanmaya devam ediyor. Ancak Çin’den ABD’ye yapılan sevkiyatlar sert düşüşle yüzde 21 azaldı.

Çin’de İhracat Nisan Ayında Arttı

  • Çin’in nisanda ihracatı yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara yükseldi.
  • İthalatı ise yüzde 0,2 azalarak 219,5 milyar dolar oldu.
  • Ülkenin ABD’ye ihracatı yüzde 21 düşerken, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ülkelerine yüzde 20,8 ve Avrupa Birliği ülkelerine yüzde 8,2 arttı.

Çin’in bu dönemdeki dış ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olarak hesaplandı.

ABD İhracatında Yüzde 21 Azalma, AB Ülkelerine Yüzde 8,2 Artış

Çin‘in bu dönemdeki ABD‘ye ihracatı yüzde 21 azalırken Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerine yüzde 20,8, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ise yüzde 8,2 artış gösterdi.

Analistler, artışın Çin‘in ihracatındaki direnci ve esnekliği yansıttığını belirtti. Çin’in ihracatı yılın ilk 3 ayında yüzde 6,9 artarken ithalatı yüzde 6 geriledi.

Ülkenin ihracatı mart ayında 12,4 artış göstermişti. Bu artış, Çinli üreticilerin, ABD‘nin gümrük tarifeleri konusundaki beklentileriyle alakalı olarak önemli bir etkiye sahipti.

Ayrıca, Amerikalı ve Çinli yetkililer, tarife müzakereleri için bugün İsviçre‘de bir araya gelecekler.

Müzakerelerde ABD tarafını Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, Çin tarafını ise Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng temsil edecek.

Bu görüşmeler, iki ülkenin karşılıklı tarife artışlarının ardından gerçekleştirecekleri ilk müzakere olacak.

ABD ile Çin Arasındaki Ticaret Savaşları

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan‘da, birçoğu Çin gibi ticaret ortaklarına ek gümrük vergileri getirme kararı almıştı.

Çin‘in karşılık vermesiyle başlayan tarife savaşı sonucunda ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145‘e kadar yükseltirken, Çin de ABD‘ye yüzde 125 gümrük vergisi uygulamıştı.

Washington yönetimi, diğer ülkelere getirilen ek tarifeleri 90 gün erteledikten sonra Çin’e yönelik tarifeler yürürlüğe girmişti.

Related Posts

Yeni bataryaya az kaldı: 3000’den fazla şarja dayanabilecek ve çok daha ucuz

Sodyum çok daha kolay bulunabiliyor ve nadir metaller gerektirmiyor, bu da teknolojiyi hem daha ucuz hem de daha çevre dostu hale getiriyor. Geçmişte zorluklar sınırlı menzil ve düşük performanstı, ancak artık bunun değiştiği görülüyor. Büyük bir …

Hindistan ile davalık olan Çelebi Hava Servisi’nden yatırımcılarına açıklama

Çelebi Hava Servisi, Hindistan’daki bağlı ortaklıklarının güvenlik izinlerinin iptaline karşı açtığı davalarda yargı süreçlerinin sürdüğünü açıkladı. Şirket, yatırımcılara “önemli gelişmeler olursa bilgilendirme yapılacaktır” dedi.

Bakır fiyatları zayıf taleple geriledi

Londra Metal Borsası’nda işlem gören bakır vadeli kontratları salı günü yüzde 1 değer kaybederek pound başına 4,85 doların altına düştü. Bu düşüş, bir önceki seansta yaşanan kazanımları sildi. Çin’den gelen zayıf sanayi talebi ithalat hacimlerini …

Komisyonlar arttı, kredi kartıyla alışveriş artık daha pahalı

Bankalar POS cihazlarına uygulanan komisyon oranını yüzde 4’e kadar yükseltirken, bu durum esnaf ve tüketici arasında kriz yaşanmasına neden oldu. Yaşanan komisyon artışını fiyat etiketine yansıtan esnaflar, pahalı fiyatlardan şikayet eden müşteriler ile karşı karşıya geliyor.

Tayvan ticaret fazlası rekoru kırdı

Tayvan Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, ülkenin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38.6 artarak 51.74 milyar dolara yükseldi. Bu artışta bilgi ve iletişim ürünleri, elektronik parça ve makinelerin satışındaki güçlü büyüme …

Gıda enflasyonu Belçika’da yüzde 5’e dayandı

Belçika merkezli tüketici hakları kuruluşu Testachats ile Belçika gazetesi Le Soir’ın birlikte yürüttüğü gıda fiyatları analizi, Mayıs 2025’te gıda enflasyonunun yeniden tırmandığını ortaya koydu. Ülke genelindeki büyük market zincirlerinde binlerce …