Asya borsalarında dalgalı seyir: Trump ve ticaret endişeleri gündemde

Asya Borsaları Karışık Seyretmeye Devam Ediyor

Asya borsalarında karışık bir seyir izlenirken, bölgede tarife müzakerelerine ilişkin haber akışı yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirilerinin dozunu artırması ve ABD’nin ticaret politikalarına yönelik endişeler, belirsizliklerin artmasına sebep oluyor. Küresel piyasalar da bu durumdan etkilenerek karışık bir seyir izliyor.

Asya’da Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, Japonya’nın 2019’da ABD ile yapılan ticaret anlaşmasını feshetme planı olmadığını belirtirken, Trump yönetiminin yeni otomobil tarifeleri getirmesiyle anlaşma arasındaki tutarsızlıklardan endişe duyduğunu ifade etti. Diğer yandan, analistler, Çin dışındaki Asya ülkelerinin müzakerelere karşı iyimser kaldığını ve Çin’de devlet teşviklerinin ve iç talebi artırmaya yönelik adımların risk algısını sınırladığını belirtiyor.

Ayrıca, ABD’deki gelişmeler sonucunda dolar/Japon yeni paritesi Eylül 2024’ten bu yana en düşük seviyeye gerileyerek yüzde 0,6 düşüşle 139,9 seviyesine indi. Japonya’da BoJ çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi üst üste üçüncü ayda da yüzde 2,2 seviyesinde kalarak istikrarını sürdürdü.

Buna bağlı olarak, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 azalışla 34.230 puandan ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 düşüşle 2.486 puandan kapandı. Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 artışla 3.303 puanda, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 yükselişle 21.510 puanda ve Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 0,4 kazançla 79.710 puanda bulunuyor.

Related Posts

Son dakika | ABD enflasyonu açıklandı

Küresel piyasaların odaklandığı ABD’nin Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açıklandı. ABD enflasyonu, Donald Trump’ın küresel tarifelerini uyguladığı ay olan Nisan ayında yüzde 2,3’e düştü. ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta aylık …

Tarım sayımının analizi gelecek sene açıklanacak

TÜİK ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın birlikte yürüteceği genel tarım sayımında, 2025’in ikinci yarısında sahaya inilecek; 5 binden fazla personelin görev alacağı çalışmayla tarım arazilerinden hayvan varlığına kadar tüm yapısal veriler detaylı biçimde toplanacak. Temel sonuçların 2026’da yayımlanması bekleniyor.

Tarımda 22 yıl sonra ilk kez bu yapılıyor: “Nihayet”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de 22 yıldır yapılmayan genel tarım sayımıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Gürer, nihayet resmi adımların atıldığını belirterek, 1955’te yürürlüğe giren ve her 10 yılda bir yapılması öngörülen tarım …

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.