15 Temmuz Sonrası KHK’lerle Yapılan Değişiklikler AYM Tarafından İptal Edildi
15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin ardından Türkiye’de OHAL ilan edildi ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) yayınlandı. Bu KHK’ler kapsamında yükseköğretimde önemli değişiklikler yaşandı.
2016 yılında çıkarılan 676 sayılı KHK ile üniversitelerde rektör seçimleri kaldırıldı ve rektörlerin atanmasında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen adaylar arasından seçim yapılması kararlaştırıldı.
2018 yılında ise 703 sayılı KHK ile devlet ve vakıf üniversitelerine rektör atanmasında tam yetki Cumhurbaşkanı’na verildi. Vakıf üniversitelerinde ise rektör ataması mütevelli heyetinin teklifi üzerine gerçekleştirilecekti.
CHP’nin AYM’ye Başvurusu
CHP, 703 sayılı KHK’de yer alan Cumhurbaşkanı tarafından rektör atama düzenlemesini Anayasa’ya aykırı bulduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. AYM, yapmış olduğu incelemeler sonucunda Cumhurbaşkanı’nın rektör atama yetkisinin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti ve bu düzenlemeyi iptal etti.
Kararın 4 Haziran 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanmasının ardından, iptal hükmünün yürürlüğe girmesine sadece iki haftalık bir süre kaldı.
Hükümet ise geçtiğimiz hafta Meclis’e yeni bir yasa teklifi sundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, YÖK üyesi ve üniversite rektörü atamalarında tam yetki verilmesini içeren torba yasa teklifi, Meclis’te görüşülmeye başlandı.